Δέλτα του Έβρου

Επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου: Γιατί αξίζει;

Όταν μιλάμε για μία μαγευτική βαρκάδα στο Δέλτα του Έβρου δεν εννοούμε μόνο τη βόλτα στον ποταμό – σύνορο. Μια χαλαρή βαρκάδα στο Δέλτα είναι μία εμπειρία ζωής και η βίωση ενός τόπου πραγματικού και ονειρεμένου ταυτόχρονα.

Το Δέλτα σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου, πολύπλοκο και εντυπωσιακό, φιλόξενο σε πουλιά ζώα, ερπετά, ψάρια, φυτά. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού μαζί με την δράση της θάλασσας δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για ένα δέλτα μοναδικό.

Η έκτασή του αγγίζει τα 200.000 στρέμματα που είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της  διεθνούς σύμβασης Ραμσάρ. Μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος στο δίκτυο Νatura 2000. Στο επιτρεπόμενο κομμάτι δραστηριοποιούνται επαγγελματίες ψαράδες, αγρότες κτηνοτρόφοι. Ταυτόχρονα, παρατηρητές τα φύσης και των πουλιών σε όλες τις εποχές, μπορούν να βιώσουν μοναδικές εμπειρίες και να  απαθανατίσουν ξεχωριστές εικόνες.

Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες –τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα- στο Δέλτα. Η μία είναι η Δράνα (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρεμμάτων και τα Παλούκια με έκταση 2.800 στρέμματα. Υπάρχουν και μικρότερες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και άφθονη φυσική ομορφιά για τον επισκέπτη.

Η σημαντικότερη αξία του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του. Ήδη έχουν παρατηρηθεί 320 είδη πουλιών από τα 444 περίπου που υπάρχουν στην Ελλάδα! Ενώ είναι ο σημαντικότερος  βιότοπος στην Ελλάδα για  τρία είδη ευρωπαϊκών κύκνων του νανόκυκνου, αγριόκυκνου, βουβόκυκνου. 

Αν είστε έτοιμοι να βραχείτε, να περπατήσετε στα κούτσουρα, να παρατηρήσετε διακριτικά τη παρουσία πουλιών και ζώων ελεύθερης βοσκής ή να δείτε ψαράδες να βάζουν νταούλια για χέλια ή να απλώνουν τα δίχτυα τους τότε ήρθε η ώρα να κάνετε μία εκδρομή στο ποταμό – σύνορο της Ελλάδας.

Χρειάζεστε άλλους λόγους για να αρπάξετε την ευκαιρία και να ανακαλύψετε αυτό το μοναδικό μέρος; Για να ζήσετε αυτή την εμπειρία ζωής;

Πινακίδα "Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου-Evros delta national Park
Στιγμιότυπο από το ποτάμι του Έβρου στο Δέλτα

Ιστορική αναδρομή

Ένας Παράδεισος στην γη. Μία μοναδική περιοχή με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Τουλάχιστον 320 είδη πουλιών, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών, κι ακόμη περισσότερα από 300 είδη φυτών στις όχθες του.

Ένας διεθνής υγρότοπος, προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο σπάνιων ειδών που το επέλεξαν. Νερά άλλοτε ήρεμα κι άλλοτε αγριεμένα, με φαινόμενα πλημμυρίδας κι άμπωτης, που κάθε εποχή δημιουργούν ξεχωριστό τοπίο.

Είναι γνωστό  με το όνομα «Αινήσιο Δέλτα» από την αρχαία ελληνική  πόλη Αίνο σημερινή  Εnez. Οι Τούρκοι το ονομάζουν «Γκιαούραντα: νησί των απίστων» μια ονομασία που είχε υιοθετηθεί για αρκετό διάστημα στο παρελθόν. Μια νησίδα που αποτέλεσε θέμα έριδας αλλά οριστικά κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα το 1925 από τον Ολλανδρο Φρέντερικ Μπάκερ, πρόεδρο της Επιτροπής Διαχάραξης των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Μέχρι την δεκαετία του 1950 το Δέλτα Έβρου ήταν ένας τόπος ανεξερεύνητος και εντελώς παρθένος. Άλλαξε τελείως μορφή όταν αποφασίστηκε η αξιοποίησή του. Άρχισαν κατασκευαστικά έργα, έγιναν  χωματόδρομοι, αναχώματα, αποξηράνθηκαν εκτάσεις για να καλλιεργηθούν δίνοντας τη δυνατότητα να ενισχυθεί τα αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα. Αργότερα έγινε και η ευθυγράμμιση εκτονώνοντας τα νερά του ποταμού.

Ο Έβρος μήκους 515 χιλιομέτρων, που ξεκινά από τη γειτονική Βουλγαρία, στην απόληξή του μας χαρίζει πολλές διαφορετικής μορφής διακλαδώσεις. Τα ορμητικά νερά του βρίσκουν τρεις διεξόδους για να καταλήξουν στην θάλασσα. Στο διάβα τους δημιουργούν νησίδες, λίμνες και λιμνοθάλασσες,που με την βλάστηση που αναπτύσσεται, διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ευεργετικό μικροκλίμα.

Ποια είναι όμως η ουσιαστική συνεισφορά του Δέλτα του Έβρου στο οικοσύστημα;

Η μετανάστευση και στο ξεχειμώνιασμα των δεκάδων ειδών πουλιών που βρίσκονται στην περιοχή. Πτηνά που καταφθάνουν την χειμερινή περίοδο από τις κρύες χώρες της Βόρειας Ευρώπη και από την Ρωσία. Άλλα που σταματούν εδώ να ξεκουραστούν προερχόμενα  από την Αφρική στην Ευρώπη. Μια διαρκής κινητικότητα που κάνει το δέλτα ζωντανό κι ενδιαφέρον όλες τις εποχές.