Ξάνθη, η αρχόντισσα της Θράκης

  1. Ανακαλύψτε την παληά πόλη, περιηγηθείτε στη σύγχρονη, ζήστε τους έντονους ρυθμούς της, απολαύστε την από ψηλά. Οι κάτοικοι φιλόξενοι δραστηριοποιούνται σε πολλούς συλλόγους οργανώνουν με επιτυχία το Ξανθιώτικο καρναβάλι πανελλήνιας εμβέλειας, τις γιορτές της παληάς πόλης, δεκάδες πανηγύρια. Εκεί η Πολυτεχνική Σχολή του ΔΠΘ ,η εκκλησιαστική σχολή, η έδρα του Δ΄Σ.Σ. πολλά ενδιαφέροντα μουσεία. Στάση στον Πολυχώρο Τέχνης και Σκέψης «Οικία Μάνου Χατζιδάκι», αληθινό] στολίδι της Παλιάς πόλης της Ξάνθης αποτελεί το σπίτι του Έλληνα μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι. Μετράει 130 χρόνια ζωής, κατά τη διάρκεια των οποίων κατάφερε να βγει αλώβητο από πολέμους και πυρκαγιές. Μουσείο καπνού, Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και παράδοσης από τα πιο αξιοπρόσεκτα.
  2. Μοναστήρια Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας, Παναγία Καλαμού, Παμμεγίστων Ταξιαρχών, Αγίας Ειρήνης
  3. Πόρτο Λάγος μετόχι του Αγiου Όρους, προσκύνημα στον Αη Νικόλα, την Παναγία Παντάνασσα , αξίζει να δοκιμάσετε ψαρολιχουδιές στο λιμάνι του Πόρτο Λάγους και να δείτε την ήρεμη ομορφιά της λιμνοθάλασσας Βιστωνίδας εκεί δραστηριοποιείται αλιευτικός συνεταιρισμός .
  4. Θρακικά τέμπη, στο επίκεντρο ο ποταμός Νέστος με εντυπωσιακούς μαιανδρισμούς, δυνατότητα για περπάτημα και σπορ, επίσκεψη στα χωρά  Παράδεισος ,Τοξότες, Γαλάνη
  5. Πομακοχώρια στην ορεινή Ξάνθη, ένας άλλος κόσμος. Τα πιο αντιπροσωπευτικά ο Εχίνος, ο Κένταυρος, η  Σμίνθη, η Γλαύκη, το Ωραίο, η Κοτύλη, οι Σάτρες , η Μύκη, η Μελοίβια,  η  Κοττάνη δυο χιλιόμετρα χωματόδρομος η ονομαστή  ταβέρνα  του Τζεμίλ.
  6. Θέρμες ιαματικά λουτρά, ανάγλυφο Μίθρα, Μέδουσα με πετροχτιστα γεφύρια και σε 10 χιλιόμετρα περνώντας το μεθοριακό σταθμό του Αγίου Κωνσταντίνου βρίσκεστε σ το παραδοσιακό  χωριό Ζλάτογκραντ της Βουλγαρίας.
  7. Παραλία Μυρωδάτου, συνιστούμε επίσκεψη στο ράντσο Κυριακού, παραλία Ερασμίου για απολαυστικό μπάνιο, παραλία  Μαγγάνων.
  8. Άβδηρα παραδοσιακός οικισμός και εντυπωσιακό αρχαιολογικό μουσείο
  9. Καταρράκτης Λειβαδίτη, ο μεγαλύτερος των Βαλκανίων προσεγγίζεται αρκετά εύκολα από την πόλη της Ξάνθης. Ο ενδιαφερόμενος δεν έχει παρά να ακολουθήσει το δρόμο για τη Σταυρούπολη και από εκεί με έντονη ανάβαση να κατευθυνθεί στο χωριό Λειβαδίτης, που βρίσκεται στα 1300 μέτρα υψόμετρο.