Η άγνωστη Ελλάδα των συνόρων παρούσα δυναμικά

 

Θα βρεθείτε εκεί που οι ακρίτες καλυβιέρηδες αναμετρούν τις αντοχές τους, με τα καιρικά φαινόμενα, με τα σμήνη των κουνουπιών όταν εμφανίζονται, με την προκλητικότητα των γειτόνων, με τις πλημύρες ή την ξηρασία, με  τις ζημιές από τα φερτά κούτσουρα του ποταμού στα δίχτυα και τον εξοπλισμό τους. Εκεί όμως που η «καλημέρα» έχει νόημα, που ένα ποτήρι κρασί σβήνει θλίψεις, ταλαιπωρία και μοναξιά. Που ο ένας νοιάζεται για τον άλλο και συνδράμει.

Περί τις 180 οι καλύβες και κάπου 300 άνθρωποι εκεί ζουν μαστορεύουν, βιοπορίζονται, παλεύουν για ένα μεροκάματο κρατώντας τα σύνορα, με τις ελληνικές σημαίες να κυματίζουν σε όλα τα πρόχειρα κατασκευάσματα που είναι τα στέκια τους. Που είναι ο δικός τους μικρόκοσμος, το απάγκιο  της ζωής σε εποχές δύσκολες. Σε εντάσεις με την γειτονική χώρα που η ηγεσία της εργαλειοποίησε το Μάρτη του 2020 μεταναστευτικό αλλά βρήκε μπροστά της ένα ντόπιο πληθυσμό αποφασισμένο να προασπίσει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Μια πολιτεία που επαγρυπνεί με το Στρατό, τη Συνοροφυλακή, τη  Frontex, με το έμψυχο δυναμικό της που εμπλουτίζεται διαρκώς κι με την υλικοτεχνική υποδομή και τον στόλο της που  εξασφαλίζει την ετοιμότητά της.

Η ολοκλήρωση του φράχτη και στο νότιο Έβρο  που είναι γεγονός αποτελεί μια ακόμη μέγιστη θωράκιση.