Έβρος: ο νομός των ανακαλύψεων

  1. Άβαντας κάστρα, σπήλαιο Αγίων Θεοδώρων, καταρράκτες, οικισμός
  2. Περιπατητικές διαδρομές στη φύση της Αισύμης, μουσείο Σαρακατσάνων, οικισμός , ταβέρνες με κυνήγι.
  3. Mαίστρος πλατανότοπος για περίπατο ή απόλαυση
  4. Μεσημβρία Ζώνη, επισκέψιμος εντυπωσιακός, αρχαιολογικός χώρος Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2551096214 και 96204 Αρχαία Ζώνη
  5. Μάκρη οικισμός, λιμάνι, σπήλαιο, beach μπαρ Αη Γιώργης , κτήμα Κελλίδη με το βραβευμένο αγουρέλαιο, υπεραιωνόβιες ελιές.
  6. Ρούσα βόρειος Έβρος. Πομακοχώρια, αλεβίτικος Τεκές, βραχογραφίες, φυσικό κάλλος, γραφικοί οικισμοί στο Μικρού Δερείου με αντιπροσωπευτικότερα χωριά είναι το Μεγάλο Δέρειο, το Σιδηροχώρι, τη Ρούσσακαι το Γονικό.
  7. Ορεστιάδα σύγχρονη ζωντανή πόλη, έδρα πανεπιστημιακών σχολών, ιστορικό λαογραφικό μουσείο, πάρκο με σπάνια πουλιά, ενδιαφέρουσα αγορά.
  8. Παταγή Ορεστιάδας 10 χιλιόμετρα από την πόλη επίσκεψη στο ναό Αγίου Νικολάου με εικόνες του 18ου αιώνα. Το παλαιότερο θρησκευτικό μνημείο του βόρειου Έβρου. Τηλ. ιερέα πατήρ Γεώργιου 6942044205.
  9. Πεύκα, η μεγαλύτερη ποντιακή λύρα της χώρας  στην πλατεία του οικισμού
  10. ΛΟΥΤΡΑ ρέμα με πλατάνια, Τραϊανούπολη με τα ιστορικά Ρωμαϊκά ιαματικά λουτρά που γίνεται προσπάθεια να επαναλειτουργήσουν. Ιδρύθηκαν από τον αυτοκράτορα Μάρκο Ούλπιο Τραϊανό (98-117 μ.Χ.) στον άξονα της περίφημης Εγνατίας Οδού, υπολείμματα της οποίας μπορεί ο επισκέπτης να δει δεξιά του δρόμου Λουτρού – Μοναστηρακίου, και αποτέλεσε το νέο αστικό κέντρο στη συνέχεια της Σαμοθρακικής Περαίας.
  11. Φέρες– Προσκύνημα στην Βυζαντινή Αυτοκρατορική Παναγία Κοσμοσώτειρα, επίσκεψη στο Μουσείο ιστορικό λαογραφικό συλλογή Νικ. Γκότση, Ρέμα Γκοτζιά, φάρμα ζώων δοκιμή του τοπικού τυριού, λουκουμιών, τοπικών αλλαντικών .
  12. Μικρή Δοξιπάρα Ζώνη, ταφές αλόγων με τα προσωπικά αντικείμενα πλούσιων γαιοκτημόνων, γεύμα στην Καρωτή πατρίδα του Χρόνη Αηδονίδη και πολλών μουσικών, στην ταβέρνα «Μουριές» με λουκάνικα αγριογούρουνου κοντοσούβλια, γλυκά κουταλιού.
  13. Σουφλί, Μουσείο ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΑΞΙΟΥ Γ. Τσιακίρη, παραδοσιακός οικισμός, αρχοντικό Μπρίκα δημοτικό λαογραφικό μουσείο, αγορά μοναδικών μεταξωτών και αλλαντικών με απίθανους συνδυασμούς  
  14. Μεταξάδες γνωριμία και με τα γύρω χωριά που φημίζονται για τη φιλοξενία τους
  15. Σπήλαιο Τριγώνου Ορεστιάδας εκτροφείο παπαγάλων του Κώστα Μερετάκη γεωπόνου, ηθοποιού συλλέκτη.
  16. Πεντάλοφος στάση στο «Ευρωθήραμα» να γευτείτε κυνήγι, αγριογούρουνο, ελάφι, ορτύκια να περιηγηθείτε στο φιλόξενο χώρο.
  17. Νέα Βύσσα στάση στο παρατηρητήριο, ο συνεταιρισμός σκορδοπαραγωγών, μπήκε στο βιβλίο Γκίνες με την κατά 612, 70 cm μέτρα πλεξούδα με 20.000 σκόρδα το 2018.
  18. Πύθιο με το επιβλητικό κάστρο, Πετράδες, Πραγγί, χωριά που αξίζει να τα επισκεφθείτε σε μια διαδρομή με φόντο την Τουρκία
  19. Διδυμότειχο, η πόλη των κάστρων, Βυζαντινό μουσείο κόσμημα, θέα από ψηλά καφέ «Ζαμάνθα», εικαστική συλλογή Ναλμπάντη, εκκλησιαστικό μουσείο, τέμενος Βαγιαζήτ του 1420, ένα από τα πιο σημαντικά οθωμανικά τεμένη της Ευρώπη που υπέστη μεγάλη καταστροφή λόγω πυρκαγιάς πριν δύο χρόνια. Το Στρατιωτικό Μουσείο αξίζει σίγουρα μία επίσκεψη. Στα εκθέματά του περικλείει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας. Προτείνουμε να δοκιμάσετε τοπική μπουγάτσα, λουκάνικα και αγνό παγωτό.
  20. Κίρκη Κιρκάς στα όρια νομών Έβρου-Ροδόπης. Ορεινό χωριό με πλούσια βλάστηση και ονομαστές ταβέρνες για Λουκούλεια γεύματα με σούβλες και μαγειρευτά. Στάση στην Συκορράχη με τη φημισμένη καλοκαιρινή γιορτή της Μελίνας
  21. Δάσος Δαδιάς, περίπατο στην φύση μέσα στην μαύρη πεύκη, της οποίας η κορυφή είναι «απλωτή» και μπορεί να φιλοξενεί φωλιές μεγάλων αρπακτικών. Εκεί ζουν 36 από τα 38 είδη που υπάρχουν στην Ευρώπη. Στο Κέντρο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης, θα ζήσετε την γνώση στην πράξη. Γνωριμία και με τον οικισμό.
  22. Μελία ιστορικοί ανεμόμυλοι, εκκλησάκι προφήτη Ηλία, στάση για καφέ στο μοναδικό καφενείο-ταβερνάκι της κυρίας Αλεξάνδρας.
  23. Δορίσκος οικισμός που στην αρχαιότητα υπήρξε στρατηγικός κόμβος για τις στρατιές του Δαρείου, του Ξέρξη, του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου, αξιόλογο το καμπαναριό ιστορικής εκκλησίας Αγ. Δημητρίου του 1500. Τον ίδρυσαν και πρωτοκατοίκησαν οι αρχαίοι Θράκες και τον κατέκτησαν οι Πέρσες, οι Αθηναίοι, οι Μακεδόνες. Φιλοξένησε τους Πέρσες βασιλιάδες  Δαρείο και Ξέρξη, αλλά και τον Φίλιππο και τον Μέγα Αλέξανδρο. Τώρα στο ύψωμα του Δορίσκου, υπάρχουν κατάλοιπα από το αρχαίο τείχος, τύμβοι, συλημένοι τάφοι και βρίσκονται συχνά όστρακα αγγείων και αρχαία νομίσματα. Ανάμεσα σε αυτά και χάλκινο νόμισμα με το οκτάκτινο αστέρι της Βεργίνας.
  24. Λευκίμμη, επίσκεψη στο απολιθωμένο δάσος 40.000.000 ετών σπιτικό . Απολαύστε γλυκό κουταλιού στο καφέ της Αλεξίας στην πλατεία, τη  βόλτα στο χωριό, επίσκεψη στο  μεγαλοπρεπή ναό του Γενεθλίου της Θεοτόκου, στον ναό Αγ. Γεωργίου με δίγλωσσες επιγραφές στις εικόνες ελληνική και Κυριλλική.
  25. Φυλαχτό εντυπωσιακός απολιθωμένος κορμός δρυός 19 μέτρων, που η ηλικία του χρονολογείται τουλάχιστον σε 25 εκατομμυρίων χρόνων. Το γεγονός αυτό έφερε το Φυλακτό στο προσκήνιο του παλαιοντολογικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
  26. Τυχερό βόλτα στον πεζόδρομο με τα καφέ, απολαυστικές στιγμές στην πανέμορφη στην λίμνη, και το οικοτουριστικό κέντρο, επίσκεψη στο μουσείο, κέντρο ενημέρωσης, ιππασία.
  27. Αρείστινο γαλήνια ερημική παραλία κατάλληλη για μικρά παιδιά.
  28. Σαμοθράκη γύρος νησιού οδικώς αλλά και με καραβάκι, επίσκεψη στον παραδοσιακό οικισμό της Χώρας, στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, το αρχαιολογικό μουσείο. Πρόταση για εμπειρία στα ιαματικά λουτρά Θέρμες , αναζωογόνηση στις βάθρες, περιπατητικά μονοπάτια στο όρος Σάος.
  29. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ σύγχρονη όμορφη παραλιακή πόλη διαθέτει εξαιρετικά μουσεία, σύγχρονη αγορά, όμορφες παραλίες, στέκια για φαγητό που καλύπτουν όλα τα γούστα, ξενοδοχεία και ξενώνες για όλα τα βαλάντια, και δημοτική συγκοινωνία που σας πάει παντού.