Τα σκάφη  της  εταιρίας μας Delta EVROS Explorer σας δίνουν την δυνατότητα να προσκυνήσετε στο μικρό εξωκκλήσι του ελληνισμού μέσα στο δέλτα του Έβρου. Χειροποίητο δημιούργημα της οικογένειας Τραζέρα, που είχε τις περιπέτειες του, – ξανασυντηρημένο μετά από πυρκαγιά- στέκει εκεί αγέρωχο και  ταπεινό αποτελώντας το αποκούμπι όσων κινούνται στο δέλτα και υψώνουν το βλέμμα στον ουρανό κάνοντας το σταυρό τους με την δική τους επίκληση στα θεία.

Πέρυσι  αγιογραφήθηκε χάρη στην πολύτιμη συμβολή της εικαστικού Ελένης Συρίδου από τις Φέρες και της ομάδα των γυναικών και ανδρών στο Τμήμα αγιογραφίας του Πολυκέντρου Φερών με Αγίους που  ταυτίζονται με την περιοχή όπως την Αγία Γλυκερία της  Τραϊανουπόλεως, τον Άγιο Μόδεστο προστάτη των κτηνοτρόφων τον Άγιο Δήμο προστάτη των αλιέων, τον Άγιο Τρύφωνα προστάτη των αγροτών και των αμπελουργών, τον Άγιο Νικόλαο των  ναυτικών, την Αγία Βαρβάρα προστάτιδα του πυροβολικού, τον Αη Γιώργη προστάτη του Στρατού, την Αγία Σοφία της Αίνου κ.α.

Η κατάνυξη που νιώθει εκεί κάποιος μόλις περάσει την μικρή ξύλινη προβλήτα είναι ένα βίωμα αξέχαστο. Η ηρεμία του τοπίου, η λιτή «αρχιτεκτονική», κάνουν το προσκύνημα αυτό ιδιαίτερο. Το εξωκκλήσι ζωσμένο από καλάμια και με σύνορο  απόκοσμες καλύβες, επιζητά την ανθρώπινη παρουσία και γι αυτό φροντίζουν οι καλυβιέρηδες ώστε στα Θεοφάνεια να γίνεται ρίψη σταυρού από εκεί στον ποταμό και κάποιες άλλες φορές να έρχεται με μπλάβα ιερέας και να τελεί  λειτουργίες.

Μια επίσκεψη επιβάλλεται για όσους θέλουν να νιώσουν αυτή την τελείωση με τη φύση και το Θεό.