Ροδόπη, η ειρηνική συνύπαρξη στην πράξη

 1. ΚΟΜΟΤΗΝΗ διοικητική έδρα Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας Θράκης, έδρα Εφετείου Θράκης, έδρα Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με αυθεντικό πολυπολιτισμικό χρώμα σας καλεί να την ανακαλύψετε. Μοναδικές εκκλησιές, βυζαντινά τείχη, ιστορικά τεμένη, παράλληλα με ταβερνάκια και σύγχρονα μπαρ σαν μια ζωντανή φοιτητούπολη 18 χιλιάδων νέων σπουδαστών με εξαιρετικά μουσεία από τα πιο σπάνια.  Μουσείο Κων. Καραθεοδωρή, μουσείο καλαθοπλεκτικής, μουσείο των αρχών του αιώνα, μουσείο του οχυρού Νυμφαίας, στρατιωτικό μουσείο, εκκλησιαστικό βυζαντινό, αρχαιολογικό, φυσικής ιστορίας, λαογραφικό του ΜΟΚ  μουσείο Παιδείας κ.α.
 2. Δοκιμάστε μπουγάτσα Κομοτηνής με αρριάνι, φρεσκοκαβουρντισμένο καφέ, κεφτεδάκια στα κάρβουνα και μαγειρευτά από το ιστορικό εστιατόριο Αδέλφια έκλεισε 80 χρόνια ζωής. Επιλογές πάμπολες σε κουζίνες Ανατολής και Δύσης, πιάτα gourmet, αυτοσχεδιασμούς σεφ σε βραδιές απ όλο τον κόσμο! Μαζί σας οπωσδήποτε θα πάρετε στραγάλια, φημισμένα τοπικά κρασιά, ούζο 7,  σουτζούκ λουκούμ, τουλουμπάκια και σιροπιαστά, φοβερά αλίπαστα για συνοδευτικά με τσίπουρο, αυθεντικό μέλι  κ.α.
 3. Επίσκεψη στον ιστορικό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τα βυζαντινά τείχη παραπλεύρως και το Τσανάκλειο Μέγαρο που φιλοξενεί την δημοτική βιβλιοθήκη, το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο και το Μουσείο Καραθεοδωρή
 4. Επίσκεψη στο Γενή τζαμί, την βιβλιοθήκη της Μουφτείας, το Εσκί τζαμί στο ιστορικό κέντρο της πόλης
 5. Ίασμος έδρα δήμου, με μουσείο λαογραφίας με ενδιαφέρουσες εξορμήσεις τα πέριξ, την τοξοειδή μεσαιωνική γέφυρα του Πολυάνθου, τη μοναστική πολιτεία του Παπικίου, το χωριό Κερασιά, τα Θρακικά μετέωρα, το εγκαταλελειμμένο  χωριό Πολύαρνο σαν φυσικό σκηνικό ταινίας  με τα άλογα ελεύθερης βοσκής.
 6. Μαξιμιανούπολη αξιόλογος αρχαιολογικός χώρος
 7. Επίσκεψη στην Μονή Οσίου Μάξιμου Καυσοκαλύβη μέσα από μια όμορφη ορεινή διαδρομή, αξίζει να προσεγγίσετε και το ορεινό χωριό Κερασιά
 8. Οικισμός Μαρώνειας ανήκει στο Δήμο Μαρώνειας Σαπών με παραδοσιακο χρώμα, καφενεδάκια και ταβέρνες σε σκιερά πλατάνια, ιστορικό σχολείο του 1906 δωρεά των αδελφών Χατζέα. Ιστορικός οικισμός από τα προϊστορικά, αρχαία, βυζαντινά και σύγχρονα χρόνια με μαρτυρίες σε πολλά σημεία. Ανακαλύψτε τα με παραλιακά ψαροταβερνάκια, στο λιμάνι, τον Πλατανίτη, τα μοντέρνα μπαράκια με μοναδική θέα στις Καγγελες, οργανωμένες παραλίες αλλά και μοναχικές, παρθένες, ή άγριες για τους λάτρεις της απόλυτης φύσης.
 9. Αρχαιολογικόι χώροι με μαρτυρίες από το ομηρικό μέχρι το σύγχρονο παρελθόν, κυκλώπεια τείχη, Οδύσειο Ρείθρο Μαρμαρίτσα, Σύναξη κάποια σημεία που αξίζει κάποιος να γνωρίσει αν διαθέτει τζιπ, γιατί θα κινηθεί σε χωματόδρομους. Δεκάδες εξωκκλήσια.
 10. Η σπηλιά του Κύκλωπα όμως μη επισκέψιμη λόγω αρχαιολογικών ανασκαφών.
 11. Σάπες,έδρα δήμου, ενδείκνυται για βόλτες στα πέριξ γνωριμία με τον οικισμό των Κασσιτερών, την παραλία των Πετρωτών, τον Άγιο Ευγένιο, των απανταχού ποντίων προσκυνητών.
 12. Πομακοχώρια το μάτι χορταίνει οργιάζουσα φύση. Οργάνη, Κέχρος , Νέδα,  Χλόη,  Άνω Βυρσίνη και  Δρύμη, με μικρά καφενεία ταβερνάκια που αυτοσχεδιάζουν μπροστά σας και αργούς ρυθμούς ζωής  που τους ζηλεύεις. Αποδράσεις γνωριμίας σε χωριά των ελληνοβουλγαρικών συνόρων ξεχασμένα στο χρόνο, όπως Σαρακηνή κ.α.
 13. Μέση, Φανάρι, Αρωγή μια τεράστια παραλιακή ζώνη, με σύμπλεγμα λιμνών, που σας προσφέρει εναλλακτικούς τρόπους για να απολαύσετε την θάλασσα. Χρυσές αμμουδιές, μπαράκια που αντιγράφουν την Μύκονο, αλλά και μοναχικές πλαζ, οικισμούς που μπορείτε να νοικιάσετε δωμάτιο, να απολαύσετε κάποιο μικρό ξενοδοχείο να γευτείτε νόστιμα θαλασσινά, κρεατικά, λουκουμάδες με μέλι και παγωτά όλα τοπικά!
 14. Ερημική ακτή της χερσονήσου της Μολυβωτής , λίμνη Ισμαρίδα βιότοπος με αξιοποίηση του πλούτου της από τον εκεί αλιευτικό συνεταιρισμό.
 15. Μέσω της Νυμφαίας και του τελωνείου σε 27 χιλιόμετρα από την Κομοτηνή είστε στην Βουλγαρία και τις κοντινές πόλεις  Κίρτζαλι  Χάσκοβο  κ.α.

Ευχαριστούμε για το όμορφο φωτογραφικό υλικό τον αεικίνητο Βασίλη Παπαβασιλείου από τον Ίασμο, από τα Θρακικά Μετέωρα -και όχι μόνο- που τα επισκέπτεται όλες τις εποχές του χρόνου.