Ξενάγηση σε άτομα με μειωμένη όραση

Ξενάγηση στο Δέλτα του Έβρου σε άτομα με μειωμένη ή μηδενική όραση

Προσφέρουμε ειδικευμένες ξεναγήσεις σε άτομα με μειωμένη έως και μηδενική όραση

Με ήχους πουλιών, παφλασμούς νερών, μυρωδιές φυτών και περιγραφή του τοπίου!

Ο εξαίρετος διπλωματούχος ξεναγός Αντώνης Ιωαννίδης περιγράφει τόσο παραστατικά όλες τις εικόνες που εκτυλίσσονται μέσα στο δέλτα του Έβρου που οι επισκέπτες με μειωμένη όραση ζουν τον χώρο μέσα από ήχους και μυρωδιές. 

Ακούν τιτιβίσματα, το πέταγμα των πουλιών, τα βελάσματα των αγελάδων ελεύθερης βοσκής, σταματούν οι μηχανές του σκάφους για να εισπράξουν την απόλυτη ησυχία, να μυρίσουν την αγριορίγανη, την αγριομέντα ή να χαϊδέψουν τους καλαμώνες στις όχθες των καναλιών. Ένας διαφορετικός διάλογος με την φύση, μια ξενάγηση που ανοίγει δρόμους, ενεργοποιεί όλες τις άλλες αισθήσεις και δίνει την δυνατότητα να δουν το δέλτα με «άλλη ματιά». 

Ένα κονσέρτο ήχων, η αίσθηση του νερού στο σώμα,  όταν η μπλάβα διασχίζει τα κανάλια, ο γλυκός δροσερός αέρας παράλληλα με όσα τόσο διεξοδικά περιγράφει ο ξεναγός για την ορνιθοπανίδα της περιοχής, την έκταση του δέλτα, την παρουσία των αυτοσχέδιων καλυβών. Οι καλημέρες  και οι εγκάρδιοι χαιρετισμοί που ακούγονται επιβεβαιώνουν την παρουσία των ακριτών. 

Ένα παράδειγμα είναι το ζευγάρι που ξεναγήθηκε απολαμβάνοντας την βαρκάδα με τα μάτια της ψυχής και όλες τις αισθήσεις. Αυτό το ζευγάρι ανοίγει δρόμους ώστε αυτή την εμπειρία να μπορούν να την ζήσουν όλοι. Φεύγοντας στην Αθήνα όπου ζουν κουβαλούν στις αποσκευές τους τόσες πολύτιμες εμπειρίες !

Μάλιστα ο ξεναγός μας, Αντώνης Ιωαννίδης, σχολίασε με ανάρτησή του στο Facebook:

ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΕΒΡΟ ΜΕ… ΑΛΛΗ ΜΑΤΙΑ

Όταν υπάρχει ολική ή μερική απώλεια όρασης τότε η ξενάγηση μπορεί να γίνει με.. άλλη ματιά.. μέσα από τη ματιά του ξεναγού..

Οι αγαπητοί George Panopoulos & Avgoustina Sanni ήρθαν από το κλεινόν άστυ για διακοπές στο Ramada Plaza Thraki στην Αλεξανδρούπολη και πραγματοποιήσαμε εξορμήσεις στον Νομό Έβρου..

Στην παραλία της Αλεξανδρούπολης μας “φύσηξε” ο αέρας “Θρακικό Πέλαγος”.., Αρχαία Τραϊανούπολη, Αρχαία Εγνατία Οδός, Φέρες Κοσμοσώτειρα, στο Δέλτα Έβρου συναντήσαμε “αλανιάρες” αγελάδες να “μουγκρίζουν”.. άγρια άλογα να τρέχουν.. μικρά & μεγάλα πουλιά να προσγειώνονται & να απογειώνονται στο νερό κελαηδόντας.. ακούσαμε & αισθανθήκαμε τον παφλασμό των νερών από την βάρκα (πλάβα) ενώ εκατοντάδες φοινικόπτερα που λιάζονταν παραπέρα σε μια αμμονησίδα συζητούσαν μεταξύ τους, άλλα τραγουδούσαν κι άλλα μάλλον κουτσομπολεύανε..(!).. τότε ο “καπετάνιος” μας, Χρηστος Πασχαλακης έσβησε τη μηχανή και απολαύσαμε τους ήχους & τα ακούσματα..

Συνεχίσαμε βορειότερα προς το Σουφλί, όπου ψιλαφήσαμε φύλλα μουριάς που τρώνε οι μεταξοσκώληκες για να κάνουν το απαλό στην αίσθηση μετάξι.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη στο Μουσείο Τέχνης Μεταξιού του George Tsiakiris και ξενάγηση μέσω των πινακίδων σε μορφή braille.., καθώς και επίσκεψη στο Δάσος της Δαδιάς, όπου με τη βοήθεια της Filio Tsiataltziali ψιλαφήσαμε τους κορμούς των πεύκων..

Στο χωριό Δαδιά σαν αρπακτικά πέσαμε στο τραπέζι όπου τα σουφλιώτικα λουκάνικα στα κάρβουνα “έσπαναν” τη μύτη.., αφού την προηγούμενη μέρα την τιμητική τους είχαν τα θαλασσινά στην παραλία του Αη Γιώργη..!

Την επομένη πήραμε τα βουνά.. και επισκεφθήκαμε τα Πομακοχώρια του Έβρου..

Ευτυχώς ο άλλοτε “βομβαρδισμένος” δρόμος από τις λακκούβες ήταν εξολοκλήρου ασφαλτοστρωμένος, οπότε η πρόσβασή μας ήταν πολύ πιο εύκολη..

Περάσαμε δάση, ποτάμια και γεφύρια για να πάμε στις βραχογραφίες και στους μεγαλιθικούς τάφους (τ. Ντολμέν), όπου αναφερθήκαμε στα πανάρχαια ταφικά έθιμα..

Εκεί, στην οροσειρά της Ροδόπης, μοσχομύριζε η άγρια ρίγανη..

Κατόπιν επισκεφθήκαμε και τον περίφημο Τεκέ της Ρούσας, όπου ο κ. Ζεκή, 4ης γενιάς φύλακας στον χώρο, μας υποδέχτηκε με χαρά και την χαρακτηριστική θρακιώτικη φιλοξενία..

Τέλος καταλήξαμε στο χωριό Γονικό, όπου στο καφενείο-ταβερνάκι του Ahmet Delibekir απολαύσαμε τοπικούς μεζέδες, ντόπια κρεατικά, αγγουροντομάτα που μόλις κόπηκε από τον μπαξέ, φασολάκια & φέτα παραγωγής τους, αλλά και χειροποίητα γλυκά που μόλις έκανε η μαμά του κα. Νετσιμπέ για το μπαϊράμι που γιορτάζουν τις μέρες αυτές..

Επίσης, σ’ εκείνη την περιοχή, στο ύψωμα Χίλια, ετοιμάζονται για το πανάρχαιο έθιμο της πάλης, που θα αναβιώσει την επομένη εβδομάδα..

Απομένουν 2 επόμενες εξορμήσεις: Βόρειος Έβρος & Σαμοθράκη..

Ευτυχής κι ευγνώμων που ξανασυναντιώμαστε με τον George 7 χρόνια μετά και που έχω την χαρά να ξεναγώ τα παιδιά αυτά στον Νομό Έβρου..

Αγαπητοί George & Avgoustina λένε πως η ζωή είναι ένα ταξίδι.. εύχομαι το ταξίδι σας αυτό να είναι γεμάτο ευχάριστες και χαρούμενες στιγμές..

Χαίρομαι που εκπληρώσατε ένα όνειρο.. εύχομαι να εκπληρώσετε όλα τα όνειρά σας..!!

Να περνάτε όμορφα και να ξανανταμώσουμε σύντομα!!

Τελικά νομίζω ο Έβρος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως Blind-Friendly προορισμός..”

Ευχαριστούμε ως Delta Evros Explorer για την προτίμηση και την εμπιστοσύνη τον Γιώργο Πανόπουλο και την Αυγουστίνα Σάνη.