Η περιήγηση με τα σκάφη μας οδηγεί σε όλα τα ενδιαφέροντα σημεία του δέλτα του Έβρου.

Στα βαθειά αλλά και τα ρηχά νερά του ποταμού. Στα γνωστά κι άγνωστα κανάλια, στις νησίδες. Εκεί που τα καλάμια δημιουργούν υψηλά τείχη. Οι αρμυρήθρες αγκαλιάζουν το χώρο κάνοντάς τον απόρθητο αλλά και στα νεκρά σημεία όπου ο βάλτος κυριαρχεί!

Η εξερεύνησή του απαιτεί προσοχή, γνώση και κατάλληλο εξοπλισμό. Ένα διαφορετικό έδαφος που ξεγελά με την πρώτη ματιά, αλλά μπορεί να σε …ρουφήξει. Οι κανόνες του παιγνιδιού είναι μικρά και γρήγορα βήματα, σαν να χορεύεις ελληνικούς  νησιώτικους χορούς, και μετά από κάποιο στερεό μέρος να παρατηρείς  τα άλματα των βατράχων τις βουτιές των μυοκαστόρων, να ακούς τη συναυλία των πουλιών  που σε αποζημιώνει ολοκληρωτικά.

Ο βάλτος έχει τα δικά του μυστικά και τα γνωρίζουν ι ντόπιοι πολύ καλά. Η μύηση των επισκεπτών γίνεται με προσοχή και η εμπειρία φυσικά είναι μαγική. Τα χρώματα του ουρανού που καθρεφτίζονται στα κομμάτια του νερού, το ανάγλυφο της λάσπης, τα δεκάδες ζουζούνια, που κινούνται απόλυτα στο χώρο τους, τα αρμυρίκια που φυτρώνουν στις αμμούδες, επιβάλλουν το σεβασμό μας αλλά και τον κατάλληλο εξοπλισμό μας να μην έχουμε απρόοπτα από ενοχλητικά τσιμπήματα.

Κάποια φυτά είναι και ιδανικά για σπέσιαλ σαλάτες. Το μυρωδάτο κρίταμο που συνοδεύει μεζέδες τσίπουρου και ούζου, με τις φαρμακευτικές ιδιότητές του ιώδιο, μεταλλικά άλατα, βιταμίνες C,Ε  που τις είχαν αξιοποιήσει από τα αρχαία χρόνια  ο Ιπποκράτης, ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης.

Τα βλήτα θα τα δείτε να αναπτύσσονται  σε όλη την έκταση. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χορταρικό γνωστό που και στο δέλτα Έβρου έχει την παρουσία του και φημίζεται για την περιεκτικότητα σε κάλιο, νάτριο, μαγνήσιο, φώσφορο με αντιοξειδωτική δράση.

 Τα ταπεινά χαμομήλια για τέλειο αφέψημα και τόσα άλλα.

Το νερό, άλλοτε γλυκό, άλλοτε υφάλμυρο, οι «βουνιές», κοπριές στην τοπική γλώσσα, από τις αγελάδες και τα βουβάλια ελεύθερης βοσκής, τα κοπάδια των  κατσικιών, τα άγρια άλογα, δημιουργούν αυτό το φυσικό λίπασμα όπου όλα συνυπάρχουν και ανατροφοδοτούν την βλάστηση κάνοντας το τοπίο πάντα ζωντανό και ιδιαίτερο.

 Εκεί σε κάθε εποχή εναλλάσσονται και τα χρώματα έτσι ώστε ο επισκέπτης πάντα να βλέπει κάτι διαφορετικό. Η ματιά του να αιχμαλωτίζεται  και η φωτογραφική του μηχανή να καταγράφει δεκάδες κλίκ.

Ο βάλτος απαιτεί προσοχή, παρατηρητικότητα και σεβασμό. Και τον δείχνουμε!