
Παράδεισος στην γη όχι με αγγέλους, εξαπτέρυγα και άγιες μορφές αλλά με τουλάχιστον 320 είδη πουλιών, 46 είδη ψαριών, 7 είδη αμφιβίων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών κι ακόμη, περισσότερα από 300 είδη φυτών στις όχθες του. Φυσικά το στίγμα του είναι το Δέλτα του Έβρου διεθνής υγρότοπος, προστατευόμενη περιοχή και καταφύγιο σπάνιων ειδών που το επέλεξαν. Νερά άλλοτε ήρεμα κι άλλοτε αγριεμένα, με φαινόμενα πλημμυρίδας κι άμπωτης, με τα νάζια του, τα καπρίτσια του, αλλά και την μεγάλη ανοικτή αγκαλιά του πάντα, όπως θα πουν οι γνωρίζοντες.
Είναι γνωστό με το όνομα «Αινήσιο Δέλτα» από την αρχαία ελληνική πόλη Αίνο σημερινή Εnez που βρίσκεται πολύ κοντά, ενώ οι Τούρκοι το ονομάζουν «Γκιαούραντα» «νησί των απίστων» μια ονομασία που είχε υιοθετηθεί για αρκετό διάστημα στο παρελθόν. Μια νησίδα που αποτέλεσε θέμα έριδας αλλά οριστικά κατοχυρώθηκε στην Ελλάδα το 1925 από τον Ολλανδρο Φρέντερικ Μπάκερ, πρόεδρο της Επιτροπής Διαχάραξης των ελληνοτουρκικών συνόρων. Ο Έβρος μήκους 515 χιλιομέτρων που ξεκινά από τη γειτονική Βουλγαρία στην απόληξή του μας χαρίζει πολλές διαφορετικής μορφής διακλαδώσεις ενώ τα ορμητικά νερά του βρίσκουν τρεις διεξόδους για να καταλήξουν στην θάλασσα. Στο διάβα τους δημιουργούν νησίδες, λίμνες και λιμνοθάλασσες που με την βλάστηση που αναπτύσσεται διαμορφώνουν ένα ιδιαίτερα ευεργετικό μικροκλίμα.
Αν ρωτούσε κάποιος για την πιο ουσιαστική συνεισφορά του Δέλτα του Έβρου στο οικοσύστημα η απάντηση είναι στη μετανάστευση και στο ξεχειμώνιασμα των δεκάδων ειδών πουλιών που βρίσκονται στην περιοχή. Πτηνά που καταφθάνουν την χειμερινή περίοδο από τις κρύες χώρες της Βόρειας Ευρώπη και από την Ρωσία ή άλλα που σταματούν εδώ να ξεκουραστούν προερχόμενα από την Αφρική στην Ευρώπη και αντίστροφα. Μια διαρκής κινητικότητα που κάνει το δέλτα ζωντανό κι ενδιαφέρον όλες τις εποχές.
Η περιοχή προσφέρεται για χαλαρές βόλτες με τη φωτογραφική σας μηχανή, ολιγόωρο trekking, αστροπαρατηρηση, ή απλά χάζι, φυσικά για βαρκάδα, ψάρεμα κι εξερευνήσεις.
Δεν διαθέτει ξενοδοχειακές ή άλλες υποδομές και αυτό την καθιστά εντελώς παρθένα, ένα τόπο όπου και ο άνθρωπος- επισκέπτης θα σεβαστεί, ακολουθώντας τους πιο λιτούς κανόνες επιβίωσης. Όλες οι αισθήσεις όμως θα είναι στο έπακρο!