
Δεν είναι η χαλαρή βαρκάδα που προτείνουμε στον ποταμό σύνορο, είναι αυτό που ΖΕΙ κάποιος. Είναι η βίωση ενός χώρου, του Εθνικού Πάρκου του Δέλτα του Έβρου σ ένα τόπο πραγματικό, φανταστικό και ονειρεμένο ταυτόχρονα.
Σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου το δέλτα, πολύπλοκο και εντυπωσιακό, φιλόξενο σε πουλιά ζώα, ερπετά, ψάρια, φυτά. Τα νερά και τα φερτά υλικά του ποταμού μαζί με την δράση της θάλασσας σχημάτισαν δημιούργησαν τις προϋποθεσεις για ένα δέλτα μοναδικό.
Η έκτασή του αγγίζει τα 200.000 στρέμματα όπου τα 95.000 (80.000 χερσαία και 15.000 στρ. υδάτινη επιφάνεια) είναι ενταγμένα στον κατάλογο των προστατευόμενων περιοχών της διεθνούς σύμβασης Ραμσάρ λόγω των σημαντικών ειδών που φιλοξενεί. Μέρος του Δέλτα χαρακτηρίζεται ως Ζώνη Ειδικής Προστασίας και προτείνεται ως τόπος κοινοτικού ενδιαφέροντος στο δίκτυο Νatura 2000. Στο επιτρεπόμενο κομμάτι δραστηριοποιούνται ψαράδες, αγρότες κτηνοτρόφοι, καταφθάνουν κυνηγοί απ όλη την Ελλάδα όταν ξεκινά αυτή η δραστηριότητα, ενώ παρατηρητές τα φύσης, των πουλιών σε όλες τις εποχές μπορούν να βιώσουν μοναδικές εικόνες ή να τις απαθανατίσουν με την φωτογραφική τους μηχανή.
Αναδρομή
Μέχρι την δεκαετία του 1950 το Δέλτα Έβρου ήταν ένας τόπος ανεξερεύνητος και εντελώς παρθένος για να αλλάξει τελείως μορφή όταν αποφασίστηκε η αξιοποίησή του. Άρχισαν κατασκευαστικά έργα, έγιναν χωματόδρομοι, αναχώματα, αποξηράνθηκαν εκτάσεις για να καλλιεργηθούν δίνοντας τη δυνατότητα να ενισχυθεί τα αγροτικό και κτηνοτροφικό εισόδημα. Αργότερα έγινε και η ευθυγράμμιση εκτονώνοντας τα νερά του ποταμού.
Στον ποταμό και το δέλτα του έχουν παρατηρηθεί 46 είδη ψαριών με κυριότερο το σαζάνι, το γουλιανό, τα κεφαλόπουλα, την τούρνα κ.α., 7 είδη αμφίβιων, 21 είδη ερπετών και περισσότερα από 40 είδη θηλαστικών. Δύο είναι οι μεγάλες λιμνοθάλασσες –τα πολυτιμότερα υγροτοπικά συστήματα- στο Δέλτα, η Δράνα (ή λίμνη του Δράκοντος) με έκταση 6.000 στρεμμάτων και τα Παλούκια με έκταση 2.800 στρ. Υπάρχουν και μικρότερες που παρουσιάζουν ενδιαφέρον και άφθονη φυσική ομορφιά για τον επισκέπτη.
Η σημαντικότερη αξία του Δέλτα του Έβρου βρίσκεται στην πλούσια ορνιθοπανίδα του. Ήδη έχουν παρατηρηθεί 320 είδη πουλιών από τα 444 περίπου που υπάρχουν στην Ελλάδα! Ενώ είναι ο σημαντικότερος βιότοπος στην Ελλάδα για τρία είδη ευρωπαϊκών κύκνων του νανόκυκνου, αγριόκυκνου, βουβόκυκνου.
Πως θα βρεθείτε στην Αλεξανδρούπολη
Στην Αλεξανδρούπολη μπορείτε να βρεθείτε εύκολα και γρήγορα. Αεροπορικώς οδικώς μέσω της Εγνατίας οδού είτε αεροπορικώς με τακτικές πτήσεις από την Αθήνα και το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Οδικώς από την Αθήνα η διαδρομή διαρκεί περίπου 8 ώρες ενώ από Θεσσαλονίκη δε θα ξεπεράσει τις 3,5 ώρες μέσω της Εγνατίας οδού. Από εκεί με Ι.Χ. που θα νοικιάσετε, ή με δικό σας όχημα θα μεταβείτε στις Φέρες για να ακολουθήσετε τις πινακίδες για το Δέλτα του Έβρου.
Η επικοινωνία με την Delta Evros Explorer στο +306977509107 θα σας δώσει λύσεις για την πιο άνετη μετάβαση σας στον χώρο του σκάφους μας με δυνατότητα να γνωρίσετε και τις Φέρες με την μοναδική αυτοκρατορική βυζαντινή εκκλησία των Κομνηνών, Παναγία Κοσμοσώτειρα και να απολαύσετε την φιλόξενη διάθεση της πόλης των 11.000 κατοίκων του Δήμου Αλεξανδρούπολης.